Danmarks landbrug er i kæmpe økonomisk krise - langt større end de fleste danskere fornemmer.
Landbrugets gæld steg fra 320 mia. kroner i 2010 til 340 mia. i 2011...
Industrien tjener ganske enkelt ikke penge.
Danmark har været et landbrugsland indtil midten af 1900-tallet. Da medførte store socioøkonomiske omvæltninger urbanisering og dermed begyndende affolkning i landområderne og indenfor landbruget. Siden har landbruget kæmpet med at opretholde sin konkurrenceevne, og være teknologisk foran sine udenlandske konkurrenter.
Idag (2/4) er det vedtaget at danske landmænd ikke må dyrke deres jord 10 meter fra vandløb o.l. Hidtil har det været 2 meters afstand. Det er endnu et politisk træk i retning af en mere bæredygtig og miljøvenlig dansk landbrugsproduktion. Men som man ofte ser er hensyn til miljø og natur i konflikt med hensynet til konkurrenceevne og økonomisk rentabilitet.
Den rette tilgang må være at søge hensyn til begge aspekter. Hvis landbruget ikke er rentabelt, vil industrien forsvinde i Danmark, og hvis vi kun tager hensyn til miljøet, vil vi ikke kunne være selvforsynende, da udbuddet vil falde voldsomt og priserne derfor vil stige voldsomt
Dvs. hvis vi vil have et dansk landbrug der tager højde for dyrevelfærd, vandløb, klima osv, er det dog også vigtigt ikke at regulere industrien ihjel. Det skal ske i en hastighed så industrien selv følger med.
Den store synder i hele sagen er dog den jævne danske forbruger.
Alle undersøgelser viser at mange danskere og i stigene antal ønsker stort og skærpet fokus på dyrevelfærd, CO2-afgifter, vandmiljø, ventilationsfiltre, økologi, mærkeordninger, jævnlig og konsekvent kontrol, mindsket antibiotikaforbrug, og gerne en glad historie om lokal forankring oveni. Nogle, muligvis en blot forsvindende minoritet, har endda foreslået dyrerettigheder og forceret omlægning af dansk landbrug til ren økologisk drift.
Det er idealistisk og spændende, men ikke realistisk. Især ikke når den jævne danske forbruger heller vil betale 20 kr for 500 gr hakket konventionelt landbrugskød fra Polen/Tyskland/Italien end 30 kr for 400 gr økologisk dansk kød, som er fremstillet med langt mindre antibiotika.
Dansk landbrug er ved at uddø pga overdrevet politisk regulering uden sammenhæng med danske husholdningers prioriteringer. Derfor nærmer vi os situationen hvor dansk kød kun er til festdage, og hvor vi spiser udenlandsk kød på hverdage - vel at mærke kød som i Danmark ville blive kasseret fordi det ikke lever op til vores strenge krav.
Løsningen er naturligvis at lade landbruget transformere til mere miljøvenlig og højteknologisk drift, uden at yderligere mange landbrug ryger på tvangsauktion. Det skal atter være en rentabel industri i Danmark. Mange landmænd har i dag gæld på tocifrede millioner. De vil gerne omlægge produktionen, men har ikke muligheden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar